Followers

"Hidup di dunia ni seperti perjalanan yang terlalu panjang dan terlalu banyak perhentian sementara, hingga kadang kadang terlupa sebenarnya diri ni nak kemana - Hlovate"

aku rasa content dalam blog ni sepatutnya tak menyakitkan hati mana mana pihak sebab ia lebih kepada contengan peribadi tentang rasa penulis. langsung tidak bernama dan tidak dituju untuk siapa. harap tiada tersinggung. terima kasih.

Sunday, March 25, 2012

Asasi Sains Kemanusian - Episod 2

Assalamualaikum.

Hai semua! Haa, aku baru balik Johor ni. Semalam baru sampai. Dan dan pulak masa balik ni nak demam. Ambik kau hingus meleleh leleh. T_T Dah lama tak demam macam ni.

Okay, entry lepas ramai budak lepas SPM respons. Terima kasih yuols! Myols hargai sangat sangat. Sorry lah sebab entry macam tak cukup info je kan. Meh, nak lengkapkan info tu.

Sebenarnya kalau korang pilih course apa korang nak ambik kena ikut jugak korang dari aliran apa. Aliran Sastera ke Aliran Sains. Boleh refer info dekat bawah ni eh:


Program Asasi
Program Asasi UIAM terbuka kepada mereka yang daripada Aliran Sains, Sastera atau Teknikal seperti berikut;
Aliran Sains atau Sastera
  • Asasi Undang-undang
  • Asasi Ekonomi dan Sains Pengurusan
(maksud nya if korang budak sains ke sastera ke boleh ambik course atas ni)

Aliran Sastera Sahaja
  • Asasi Ilmu Pengetahuan Berteraskan Wahyu dan Warisan Islam
  • Asasi Sains Kemanusian
  • Asasi Bahasa Arab
  • Asasi Bahasa Inggeris
(hanya budak aliran sastera je boleh apply. budak aliran sains tak diterima)

Aliran Sains atau Teknikal
  • Asasi Kejuruteraan
  • Asasi Sains Fizikal
(budak sastera jangan nak mandai mandai apply, kompem tak dapat)

Aliran Sains Sahaja
  • Asasi Perubatan
  • Asasi Pergigian
  • Asasi Sains Hayat
  • Asasi Farmasi
  • Asasi Sains Kesihatan Bersekutu
  • Asasi Kejururawatan
Aliran Sains, Sastera atau Teknikal
  • Asasi Senibina dan Rekabentuk Alam Sekitar
(hah, yang ni flexible. semua boleh masuk)

kopipes dari http://eputra.com/program-asasi-uiam/ . Boleh refer sini if nak tahu lebih lanjut.

Itu kelayakan kemasukan lah if korang tertanya tanya aliran korang layak untuk program apa. Yang akak nak membebel dan mengarot ni pasal course HS lah. Nak sambung major tak habis. Masa tu cerita pasal Communication je kan, harini nak cerita habis.

Psychology
Haa, nampak macam best je kan major psycho nih. Haa, if korang memiliki mental yang kuat korang boleh lah try ambik. Hehe. Takdelah, sebab psychology ni more in sciences things. So, kena belajar pasal otak, neuron, and so on lah. Major psycho ni membolehkan korang kerja dalam bidang kaunseling ke, psikiatris ke,  or kerja bahagian criminal forensik. Haa, boleh lah bajet ala ala CSI lepas nih. Hehe. Major ni agak tough jugak. Kena banyak ingat fakta semua tau. 

Sociology
Sociology ni antara major yang best jugak. Dulu macam nak pergi dekat major nih, tapi last last pergi dekat Communication jugak. Major ni seronok sebab kita belajar pasal society. Culture, lifestyle, pantang larang dalam sesebuah masyarakat tu and everything lah. Siapa yang suka kaji masyarakat bolehlah ambik course nih. Course ni membolehkan korang kerja dekat bahagian perancangan bandar dan wilayah. Macam district officer lah lebih kurang. Tapi, terpulang jugak kalau korang nak specialize apa dalam course sociology nih. 

Histrory
Tak ramai yang suka benda benda sejarah kan? Tapi, siapa yang minat boleh major History. Actually, History ni best jugak cuma kadang kadang boring. Is is very interesting to know something yang ancient kan? Yang legend, yang lama and mystery sometimes. Huhu. Korang yang major History boleh kerja dekat muzium tau. Eh, bukan jaga muzium tapi kerja pejabat lah. Kan budak degree, takkan nak jaga muzium pulak. My friend ambik course ni tau. Dia selalu pergi lawatan dekat muzium muzium nih. Muzium Islam lah, banyak lah lagi. Best tau! :)

Political Sciences
Nama pun political sciences, opkos lah belajar pasal politik. Haa, tapi political sciences ni tak ajar tau macam mana nak tipu duit rakyat pastu tak mengaku. Political sciences jugak tak ajar buat baik dekat rakyat, bagi bonus ke insentif ke time nak pilihanraya je. Sebagai pemerintah, tiap tiap hari kena berkhidmat untuk rakyat. (ehhh, melalut pulak) hah, terasa ke tidak? Kahkah! Ok, back to the topic. Political sciences ni menawarkan kerjaya sebagai Ambasaddor, Ahli Politik dan lain lain yang berkaitan lah. Nak terang pun tak tahu sangat sebab tak major dalam ni. Tapi, if korang berminat nak tahu lebih lanjut pasal political sciences ni boleh lah apply. Best juagk belajar ni, cuam pengetahuan am pasal isu isu semasa ni kena ambik tahu lah. Macam isu dekat Syria sana. Isu kat Malaysia sendiri. 

Haa, penat nih menaip dengan demam yang melanda. Gigih ke tidak? Haa, untuk adik adik lepasan SPM, sanggup akak ni menaip even tengah demam. Okay, seperti biasa if ada soalan apa apa boeh lah komen dekat entry ni. Haa, malu pulak ye nak tanya dekat entry boleh email dekat eymma90@gmail.com. InsyaAllah akak try jawab dengan sejujurnya dan seikhlas yang mungkin. Or nak suggest entry apa apa berkaitan life dekat UIA pun boleh jugak. :)

Thanks for reading this!

p/s: Good Luck!

ni sapa yang join Electronic Media dalam Communication merasa lah pegang kamera besar  nih. :)

16 comments:

  1. wahh.. macam best je pegang kamera besar cenggitu. hehe

    ReplyDelete
  2. kak...tlg la approve sy kat fb :)

    ReplyDelete
  3. hmm..mcm best je dgar pasal HS ni..mnarik2,ade gak apply...kalau asasi sains fizikal mcm mana pulak ye?

    ReplyDelete
  4. kak psychology tu aliran ape yg diterima? budak sains ke,budak sastera ke? :)

    ReplyDelete
  5. political science terima budak aliran sains tak?

    ReplyDelete
  6. hi. baru terjumpa blog ni. best! i love your tone of speaking. chill je. umm, saya nak tanya nih. sains kemanusiaan ni hanya accept students yg amik sastera masa SPM je ke? yang amik aliran sains langsung tk boleh amik asasi kemanusiaan? :( i'm interested in HS Political Sciences. nak amik law tahun dpn, tp rse tk yakin pulaaakkk... :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. em nak try boleh tapi tak tahu lah boleh dapat ke tidak. semua terpulang pada nasib dik. huuu

      Delete
  7. Salam kak, sy minat nk ambik psikologi.. memg budak aliran sains x dpt ek? Pastu, ade course lain x yg ade psikologi??

    - fieka-

    ReplyDelete
  8. Salam kak, sy minat nk ambik psikologi.. mmg budak aliran sains x bleh ek? Pastu, ade uni mne2 lg x yg twr course ni? Tq.. :)

    ReplyDelete
  9. salam akak..klau psikologi mmg budak sains tak bleh apply ea ?

    ReplyDelete
  10. akak saye aliran sains..tapi mmg minat nak ambik psycology..bkn psycolgy nie ade kaitan dgn sains ke ? mcm mane ae akak ?

    ReplyDelete
  11. thanx kak..bnyk info akak bg psal HS ny..insyaallah nk cbe apply nnty.

    ReplyDelete
  12. Hello! Тhis is my 1ѕt commеnt here ѕo I just wаntеԁ tο gіve a quіck ѕhout out аnd tеll you
    I trulу enjοy rеаding your artісles.
    Сan you ѕuggeѕt any other blogs/wеbsіteѕ/forums thаt ԁеаl ωith the sаme subjects?
    Many thanks!

    Μу wеb page - Varistor Circuit 

    ReplyDelete
  13. Hello there, just bесame alert to youг blog through Gοogle, аnd
    fοund thаt it is truly informаtive. I'm gonna watch out for brussels. I'll bе grateful if уou continue this in futuгe.

    Νumerous people ωill bе bеnefited from your writing.

    Сheers!

    Also νisіt mу blοg post resistoг сοlor code - www.wikifredensborg.dk -

    ReplyDelete

kalau nak mintak cekodok lebih, baik bagitau cepat!